Što nam želi poručiti tjednik "'Dnevno"ŠTO NAM ŽELI PORUČITI NOVI

POLITIČKI TJEDNIK “7DNEVNO”?

 

 

Nedavno se u Hrvatskoj pojavio novi politički tjednik pod nazivom “7Dnevno” koji je proizašao iz portala dnevno.hr. Kao prosječan građanin koji želi vidjeti sve novo što se pojavi na medijskoj sceni, ali i iz profesionalnih razloga, kupio sam prva dva broja navedenog tjednika. U prvom trenutku pomislio sam, hvala Bogu da smo i mi građani nazovimo desne opcije političkog korpusa dobili svoj tjednik koji će argumentirano iznositi naše stavove. No jesmo li to stvarno i dobili?

Najprije bih želio razjasniti pitanje što se to danas u Hrvatskoj zove desnica. Ako je nacionalna samosvijest i svjetonazorsko kršćansko opredjeljenje desnica onda ja svakako pripadam toj opciji. U tome ni u kojem slučaju ne želim da se vrijeđaju i omalovažavaju druge političke i svjetonazorske opcije u društvu nego ih sve prihvaćam kao legitiman stav s kojim se mogu ali i ne moram složiti. No, nikako ne želim pripadati militantnoj političkoj desnici koja je nanjušila svoj trenutak za akciju i samopromociju te počela s desnog političkog spektra terorizirati sve ostale. Ne prihvaćam opravdanje da je to odgovor na militantnost s druge strane makar to postoji.

Kao primjer lošeg i neprimjerenog “desnog” novinarstva navodim jedan, po mom sudu, eklatantan primjer nerazumijevanja i vjerske nepismenosti naših vjernika, a posebno ovdje govorim o novinaru, izvjesnom Luki Popovu, koji u članku “David postaje Golijat” koji je objavljen u drugom broju navedenog tjednika, piše na potpuno neprimjeren i bezobrazan način. Da mi ne bi netko rekao da vadim stvari iz konteksta, prenosim u cijelosti zadnji odlomak navedenog članka:

“Ne mogu a da ovaj komentar ne završim još jednom tužnom opservacijom. Nemali broj katolika (i onih koji se tako nazivaju) privatno se ili javno izjasnio PROTIV (na referendumu o braku, op.moja). Time su se ne samo oglušili na otvoreni poziv zakonitih crkvenih pastira, već su tim potezom DOVELI U PITANJE CIJELI NIZ FUNDAMENTALNIH ISTINA O ČOVJEKU I DRUŠTVU TE PREZRELI SOCIJALNI NAUK CRKVE KOJI JE NA TIM ISTINAMA UTEMELJEN. Tim činom počinili su TEŠKI GRIJEH pred Bogom. Neka se sjete upozorenja sv. Pavla: tko god nedostojan jede euharistijski kruh ili pije iz kaleža, taj svoju osudu jede i pije (usp. 1Kor 11,29).”

Ovaj dio komentara duboko me je kao vjernika katolika ražalostio, a pomalo i razbjesnio. Tko je taj koji se usuđuje na ovaj način suditi druge? Kako se svi koji tako misle usuđuju još zvati katolicima, kršćanima? Ako se dobro sjećam, naši (nad)biskupi su u zajedništvu sa ostalim vjerskim zajednicama pozvali vjernike da se odazovu pozivu na referendum i odluče po svojoj savjesti. Njihova je preporuka bila da se glasa “ZA” ali niti u jednom svom nastupu nisu rekli da oni koji budu glasali PROTIV čine težak grijeh. To na koncu konca ne bi bilo niti kršćanski. Autor se na samom kraju poziva i na jedan citat iz poslanice sv. Pavla Korinćanima pa bih ga kao vjernik – katolik, koji nešto malo zna i o Svetom Pismu, želio upozoriti i na kraj citiranog odlomka iz Poslanice koji glasi: “Zato, braćo moja, kad se sastajete na blagovanje, pričekajte jedni druge. Je li tko gladan, kod kuće neka jede da se ne sastajete na osudu (1 Kor 11,33).” Da li je netko iz stožera udruge “U ime obitelji” kao i neki novinari koji su dobro “omastili brk” surađujući sa vrhuškom te udruge pogledao malo oko sebe i vidio koliko ima gladnih i nahranio ih? Najeksponiranija osoba udruge, gđa Markić jako je dobro situirana kao i neki koji se nalaze oko nje koje osobno poznajem i znam koliko su materijalno osigurani. Kao novinar, redovno sam bio pozivan na konferencije za novinare udruge “U ime obitelji” te sam se na dvije konferencije i odazvao ne pitajući za nikakav novac i to u trenutku kad naša mala internetska televizija, nema nikakvih sredstava sa bilo koje strane. Te dvije konferencije smo, za razliku od drugih medija, prenijeli našim gledateljima u cijelosti, ništa ne krateći i vadeći iz konteksta. Nitko nije niti pitao da li bi nam se moglo pomoći barem pokrivanjem goriva za dolazak iz Rijeke do Zagreba.

Osobno sam potpisao inicijativu udruge “U ime obitelji” i na referendumu glasao “ZA” iz moralnih i vjerskih vlastitih uvjerenja ali nikako ne prihvaćam ovakvo osuđivanje druge strane. U Lukinom evanđelju čitamo: “Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se (Lk 6,37)”.

Zbog svega navedenog, smatram da bi se crkvena hijerarhija trebala ograditi od navedenog stava novinara tjednika “7Dnevno” i objasniti vjernicima pravi stav Crkve jer su oni jedini pozvani na pravilno tumačenje Božje riječi, ali i interpretiranje vlastitih apela. U našem društvu ima vjernika-katolika koji ne misle kao što autor članka želi nego razmišljaju i glasuju po vlastitoj savijesti. To njihovo mišljenje u njima niti malo ne ruši instituciju braka koja je društvena ali i Božanska institucija.

Na kraju recimo pošteno. Ovim referendumum nije se željelo nikoga diskriminirati, ali se željelo pokazati militantnoj manjini da ima i nas većine koji mislimo drugačije i da nećemo dopustiti da nas manjina terorizira. Ovaj referendum je bio i protiv ovakve lijeve i liberalne Vlade koja preko svojih (nekih) militantnih ministara uporno želi iz nas vjernika napraviti građane drugog reda. U jeku kampanje za skupljanje potpisa za referendumsko pitanje o braku, kada je ministar Jovanović sve nas vjernike nazvao zatucanim, fašistoidnim, ustaškim epitetima, fra Serafin Sabol na Trsatu u Rijeci zove istog ministra Jovanovića da otvori “Festival VJERSKOG filma”. Zar ne bi onda trebalo osuditi i fra Serafina za teški grijeh? Upravo takva politika crkvene hijerarhije u Rijeci dovela je do toga da je Rijeka jedna od rijetkih koja je većinski glasala PROTIV na referendumu.

Pametnom dosta!

Pavao Čalogović, glavni urednik HKTV-a