Snježno kraljevstvo - priča koju treba pogledatiSnježno kraljevstvo – priča koju treba pogledati!

 Postoji ta predrasuda o tome kako su animirani filmovi samo za malu djecu što i nije tako loše jer ih barem uz djecu pogledaju i roditelji. Moj pogled na bajke promijenio se kada sam ih počela čitati svojoj djeci prije spavanja. Tada sam shvatila koliko, iako koriste fantastične i nerealne elemente, zapravo opisuju sasvim realno i precizno stvarni život. I mislim da ne postoji vrijeme niti dob za čitanje bajki, bajke su uvijek dobrodošle, a u njima možemo naći nešto prikladno baš za svaku dob.

 Snježno kraljevstvo upravo je jedna takva bajka, priča o svakodnevnom životu sasvim običnih ljudi, iako govori o kralju i kraljici koji imaju dijete s magičnim moćima. Ključna rečenica filma, po mojem mišljenju, izgovorena je gotovo na samom početku: "Strah će biti njen najveći neprijatelj." Unatoč takvom, vrlo preciznom upozorenju, kralj i kraljica dopuštaju da strah upravlja njihovim daljnjim postupcima. Dopuštaju da strah ispuni život njihove kćeri. Ne, ne boje se oni osude svijeta, ne boje se progona ili odbacivanja, oni se boje da ne bi netko drugi bio povrijeđen. Pokazuje se koliko su to dobri ljudi, puni ljubavi i obzira. Jedina im je mana što dopuštaju da strah upravlja njihovim djelima iako im je izričito rečeno da se jedino straha trebaju odreći. Nismo li svi mi tako često isti takvi ljudi? Koliko smo samo vremena i života protratili u strahu? Koliko smo možda zla nekome nanijeli iz straha? Iako nam Isus lijepo kaže: "Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela. Promotrite gavrane! Ne siju niti žanju, nemaju spremišta ni žitnice, pa ipak ih Bog hrani. Koliko li ste vi vredniji od ptica! A tko od vas zabrinutošću može svojemu stasu dodati lakat? Ako dakle ni ono najmanje ne možete, što ste onda za ostalo zabrinuti? Promotrite ljiljane, kako niti predu niti tkaju, a kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni!? Zato i vi: ne tražite što ćete jesti, što piti. Ne uznemirujte se! Ta sve to traže pogani ovoga svijeta. Otac vaš zna da vam je sve to potrebno. Nego, tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati!" (Lk 12, 22-31)

 I, kao u svakoj bajci, jedini lijek za sve probleme koji su nastali iz straha, čin je prave ljubavi. Ovdje smo, isto kao i likovi iz filma, svi puni predrasuda o tome što je to čin prave ljubavi. Po tom činu, ovo je prava kršćanska bajka iako se, kao niti u Kronikama iz Narnije, nigdje ne spominje riječ kršćanstvo. To je sve što ću vam reći o raspletu kako biste osjetili poticaj pogledati doista topao snježni film.

 Vremena su teška. Srca su nam okovana strahom za egzistenciju, strahom od gubitka posla, od njegova ne pronalaženja, strahom od lopova i prevaranata. Otopimo led straha sa svojih srdaca poklonivši sebi i svojoj obitelji Snježno kraljevstvo.

 

Lina