Godišnja skupština HDKN-aU četvrtak 30. siječnja održana je godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara (HDKN) u župi sv. Barbare u Gornjem Vrapču pokraj Zagreba. Nakon uvodnog duhovnog razmatranja koji je održao duhovnik društva fra Darko Tepert riječ je uzeo predsjednik Društva novinar na Hrvatskoj televiziji g. Neno Kužina. On se u svom obraćanju osvrnuo na aktivnost društva tokom prošle 2013. godine u kojem je spomenuo dvije duhovne obnove za članove društva kao i na održana hodočašća članova te tom prilikom posebno istaknuo hodočašće na Trsat i u Istru neposredno prije kanonizacije svećenika – mučenika Miroslava Bulešića.

Financijsko izvješće o radu društva izložila je tajnica HDKN-a Marija Belošević. Nakon njezinog izlaganja otvorena je rasprava u kojoj je aktivno sudjelovao urednik Hrvatske katoličke internetske televizije (HKTV) pa je u svom interventu naglasio potrebu dislociranja aktivnosti društva izvan Zagreba. Ponekad se stiče dojam da se radi o zagrebačkom društvu katoličkih novinara a ne o društvu koji ima nacionalni predznak. Kao i u svom uvodnom izlaganju predsjednik Društva g. Neno Kužina je naglasio da je to dosta teško jer se mali broj članova odaziva na takve sastanke izvan Zagreba jer je Zagreb ipak zbog svoje lokacije najpristupačnije mjesto mnogim članovima kojih je na ovoj godišnjoj skupštini bilo do sada u najvećem broju blizu 60 što predstavlja preko 50% svih članova društva iz cijele Hrvatske. No postavlja se pitanje da li bi broj članova i njezin utjecaj na rad i aktivnosti katoličkih novinara bio veći kad bi se obratila veća pažnja na ostatak Hrvatske. Osjeća se velika potreba odgoja vjernika-katolika za odgovoran odnos prema medijima danas jer upravo mediji su oni koji oblikuju u mnogočemu današnji odnos Hrvata prema društvu u cjelini kao i Crkve.  Mišljenja smo da HDKN na tom polju može učiniti jako puno uz potporu najodgovornijih u Crkvi.

Novinarka Leidi Oreb u svom obraćanju skupštini naglasila je potrebu eventualnog osnivanja podružnica Društva po cijeloj Hrvatskoj i aktivnijeg rada. Odnos Vijeća za medije HBK prema katoličkim novinarima, naglasio je urednik HKTV-a g. Pavao Čalogović, po njegovom mišljenju nije zadovoljavajući. S tim mišljenjem neki članovi Društva se nisu složili ali je činjenica da na tom polju nešto ne štima. Sama činjenica da je HDKN podstanar u prostorijama IKA-e to zorno pokazuje. Svi se nadamo da ćemo prilikom preseljenja u zgradu HBK na Ksaveru u Zagrebu dobiti adekvatan prostor za rad Društva.

Dogovoreno je također da se organizira duhovna obnova za članove društva na Košljunu u svibnju ove godine koji bi predvodio fra Darko Tepert što su mnogi članovi podržali.

U drugom djelu skupštine obratio se članovima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je unatoč činjenici da je upravo započela proslava svetkovine sv. Vlaha zaštitnika Dubrovnika, našao vremena da bude prisutan na skupštini. U svom izlaganju predstavio nam je poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan medija. Naglasio je veliku ulogu novinara vjernika u Crkvi i u društvu kao i činjenicu da trebamo postati aktivniji na polju interneta koji još uvijek mnogi u Crkvi sotoniziraju. Aktivnost svih nas u ovom najnovijem mediju produhovit će taj brzo rastući medij.

Na kraju svog izlaganja mons. Uzinić nam je prodočio aktivnosti koje su u posljednje dvije godine učinjene na pripremi susreta mladih u Dubrovniku (SHKM) koji se održava u travnju. Lijepo je čuti da se zahvaljujući tom događaju vidi buđenje vjerničke populacije u Dubrovniku, a posebno mladih.

Susret je završio domjenkom u prostorijama župnog ureda.