Prva godina u hospiciju - autor: Neven PolegubićPRVA GODINA U HOSPICIJU

 Od otvaranja Hospicija Marije Krucifikse Kozulić u Rijeci 28. siječnja 2013. do početka 2014. godine, vrijeme je proteklo jako brzo i dinamično, uz puno rada, tuge, ali i veselja. Naravno, neizostavano je za spomenuti i mnoštvo osoba koji su prošli kroz Hospicij.

Od prvog primljenog korisnika 28.siječnja 2013. do kraja godine. u našoj ustanovi boravilo je ukupno 129 korisnika.

Iz Hospicija je odpušteno 11 korisnika, zbog raznih okolnosti, a preminulo 108 korisnika.

Popunjenost je porasla od sedmog mjeseca; bilo je 77 muških korisnika te 52. ženske korisnice. Najmlađa korisnica imala je 36 godina, dok je najstariji imao 90 godina. Najduži boravak jednog korisnika trajao je šest i pol mjeseci, a nažalost najkraće je boravilo pet korisnika koji su preminuli isti dan po dolasku k nama.

Prosjek boravka korisnika u hospiciju do samog preminuća istih je 15,61 dana. U prvom tjednu boravka ih je u prosjeku preminulo oko 50%, što ukazuje o kakvim je bolesnicima riječ. Najčešće oboljeli su bili od karcinoma (ca.pulmo) pluća, jetre, crijeva, prostate...

            Imali smo korisnike svih vjeroispovjesti kao i ateiste te agnostika. Svi korisnici zajedno sa svojim obiteljima bili su puni hvale za našu ustanovu, osoblje, uvijete i brigu o njima. Pružena im je potpuna briga i njega na najboljem nivou. Naravno, tu je bilo nesporazuma i molbi koje nismo mogli uslišiti te ljudi koje smo morali odbiti. Naš kapacitet je ograničen na 14 kreveta, a po zakonu ne možemo uzimati klijente koji su još na liječenju, već samo one u terminalnoj fazi bolesti.

Oko naših korisnika zaista se trudimo, pružajući im mnogo više od same medicinske skrbi. Možemo slobodno reći kako je naš hospicij utabao put palijativnoj skrbi u Lijepoj Našoj. Mi ne gledamo samo korisnika kao čovjeka od kojega je medicna digla ruke, već im nastojimo preostalo vrijeme života učiniti što lijepšim, vedrijim i radosnijim. To ste mogli vidjeti  u prošlom članku, gdje su navedeni neki od najupečatljivijih događaja u hospiciju. Jedan od njih dogodio se i na blagdan sv. Stjepana prvomučenika,gdje nam je ujutro sam nadbiskup Devčić došao čestitati Božić, a potom u posjet našem korisniku Đorđu u Hospicij je došao Aki Rahimovski iz Parnog valjka. Svojim dolaskom ganuo je korisnika Đorđa i sve nazočne, izvođeći nekoliko pjesama samo za njega. Sve je proteklo jako emotivno.

U protekloj 2013. uredili smo park na ulazu do ceste te park u dvorištu i fontanu, a popravili smo balkon i napravili ulaz za invalidska kolica. Dana 1. svibnja 2013. ušli smo u HZZO, a prva isplata bila je u mjesecu srpnju. Imali smo mnoge donatore i dobrotvore od anonimnih do obitelji korisnika. Imamo i volontere, ali zbog specifičnosti posla oni ne rade s korisnicima, dok se ne uskladi i nađe rješenje za njihovo svrsishodnije djelovanje sukladno zakonu. U našoj prostoriji za volontere oni su izrađivali rukotvorine koje smo prodavati na svom štandu na Korzu.Posjetili su nas mnogi uglednici iz političkog i javnog života od župana, gradonačelnika, ministara, nadbiskupa, klapa, pjevača, gostiju iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te i sam kardinal Josip Bozanić. 

Od 12.rujna 2013. počeli smo održavat mise zadušnice svakog dvanaestog u mijesecu, a ukupno je održano sedam misa u protekloj 2013. godini. Sve je mise predvodio naš nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić te se poslije svake mise družio sa obiteljima preminulih i sa svojom skromnošću i neposrednošću pokazao svoju veličinu, a nama djelatnicima put kojim treba ići radeći u takvoj ustanovi.

Od prve supervizije prije otvorenja 09. siječnja 2013., pa do zadnje u studenome, bilo ih je ukupno šest. Ovom prigodom treba napomenuti da je 20. listopada 2013. započeo postupak za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić čije ime nosi naša ustanova. Nažalost, knjiga za pokojne koja je jako gledana i kojoj se svi dive, postaje sve punija i punija, ali sve je lakše kad znamo da smo upravo zato ovdje kako bismo olakšali tim ljudima i obiteljima najteže trenutke života. U prosincu smo imali našu prvu zajedničku večeru djelatnika hospicija na kojoj smo svojim ponašanjem zadivili mnoge nazočne s obzirom na njihovo saznanje gdje i što radimo.

Novu 2014. dočekali smo radno, ali nažalost u noći nam je preminuo prvi korisnik u novoj godini u kojoj su smjeni radili Svjetlana Stanišić i Neven Polegubić, a zanimljivo je spomenuti da je isto u njihovoj smjeni preminuo i prvi korisnik Hospicja uopće u 2013. i zadnji u 2013. godini.

Kao kolektiv, zajedničkim smo snagama, iako novopečeni u ovom novom poslu, uspjeli privesti kraju prvu godinu našega rada u Hospiciju, uz potporu ravnateljice s. Daniele Orbanić.

Na koncu, iz svih naših iskustava i kronologije možete sami zaključiti da se zaista mnogo toga dogodilo i kako smo svi mi puno naučili te profesionalno napredovali, a nadam se ne samo kao djelatnici, već i kao ljudi. Meni kao kronologu  je bila iznimna čast i zadovoljstvo raditi u takvoj sredini i imati mogućnost upotrijebiti neke svoje talente na dobrobit svih nas.

 

(p.s. Svi ovi podatci su neslužbeni)

                                                                                          

                                                                                       Neven Polegubić