Promijeni planet - brini se za ljudeRim, (IKA) - Kampanja "Promijeni planet – brini se za ljude" pokrenuta je 1. srpnja, tijekom predstavljanja skupa "Ljudi i planet na prvom mjestu: prijeko potrebna promjena smjera", koji danas počinje u Rimu. Susret je organiziralo Papinsko vijeće za pravdu i mir, zajedno s mrežom katoličkih nevladinih udruga, a predstavljen je u Tiskovnom uredu Svete Stolice.
Enciklika pape Franje "Laudato si'" jest vodič, svjetionik koji pokazuje put za promjenu smjera u odnosu na klimatske promjene. Govornici u Tiskovnom uredu Svete Stolice više su puta to istaknuli, spominjući novi vidik i hitni poziv na djelovanje. Valja krenuti od Papinih primjedbi, napomenuo je kardinal Peter Turkson, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, da je klima opće dobro, da se nalazimo pred jednim od najvažnijih izazova ovoga doba, te da je ljudsko djelovanje oštetilo okoliš uz neizbježne posljedice na razini društva, gospodarstva i politike. Zbog toga je potrebno pronaći nove načine shvaćanja gospodarstva i napretka. Jedina vrlo velika prepreka koja se još nalazi pred obvezom promjene smjera nije gospodarska, znanstvena ili tehnološka, nego je ona u našem umu i u našem srcu, upozorio je kardinal Turkson, prenosi Radio Vatikan. Isti taj um priječi donošenje radikalnih odluka i preusmjeravanje težnje općega zagrijavanja, kao i postizanje cilja o uklanjanju siromaštva. Potreban je odgovorniji pristup kako bismo se suočili s oba problema: sa smanjenjem zagađenja i razvojem siromašnih zemalja i čitavih područja, poručuje kardinal.
Bernd Nilles, glavni tajnik Međunarodnoga saveza katoličkih razvojnih organizacija, istaknuo je pak da je potrebno raditi zajednički, jer solidarnost pomaže suočiti se s korijenom problema. Njegov je stoga poziv na sudjelovanje, na suočavanje s izazovom klimatskih promjena, dajući rješenja koja mogu krenuti iz temelja, od našega načina života, od dizanja glasa pritišćući vlasti; upravo će stoga konferencija o klimi koja će se održati u Parizu, biti odlučujuća. A u vidiku tog događaja ovom tiskovnom konferencijom potaknuta je međunarodna kampanja o načinu života nazvana "Promijeni planet – brini se za ljude", koja poziva sve ljude da promijene svoj život, te krenu putom prema održivoj budućnosti, rekao je Nilles.
"Teško je, ali nije nemoguće" – tim je pak riječima kanadska novinarka i spisateljica Naomi Klein, dugogodišnja aktivistica protiv globalizacije, pozvala politiku da se ne skriva pred izazovima klimatskih promjena. Osudila je i osjećaj mnogih da su jači od prirode, što je dovelo do nesposobnosti za poštovanje stvorenoga. Možemo se spasiti, ali samo ako se odreknemo vlasti i nadmoći, i ako naučimo raditi s prirodom, istaknula je novinarka.