Papin susret s članovima zajednica Obnove u Duhu SvetomeVatikan, (IKA) - Papa Franjo se 3. srpnja poslijepodne na Trgu svetoga Petra susreo s više od 30.000 članova zajednicâ Obnove u Duhu Svetome. Tema je susreta bila „Putovi jedinstva i mira. Glasovi u molitvi za današnje mučenike i za duhovni ekumenizam", a svrha mu je molitva za brojne kršćane različitih vjeroispovijesti koji su danas još uvijek progonjeni. Program je obuhvaćao svjedočanstva i pjesme a među brojnim umjetnicima sudjelovali su Andrea Bocelli, te izraelska pjevačica Noa. Na skupu su bili nazočni kardinali Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve; Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana te Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije zajedno s pravoslavnim i katoličkim istočnim patrijarsima, anglikanskim i luteranskim biskuima i pentekostalnim pastorima.
"Jedini nezamjenjivi u Crkvi je Duh Sveti i jedini Gospodin je Isus." Podjele među kršćanima su "protusvjedočanstvo", rekao je Papa u svom obraćanju. "Jedinstvo kršćana je djelo Duha Svetoga i moramo zajedno moliti, istaknuo je Papa te pozvao na duhovni ekumenizam, ekumenizam molitve. S druge strane - nastavio je - današnja stvarnost i naši mučenici nas ujedinjuju u "ekumenizmu krvi", podsjetivši da su prije nekoliko mjeseci 23 egipatska Kopta zaklana na plaži u Libiji:
"Ako nas neprijatelj ujedinjuje u smrt, tko smo mi da se dijelimo u životu? Pustimo Duhu da uđe, molimo se da idemo naprijed zajedno."