Turizam pruža milijardu mogućnosti i za evangelizacijsko poslanje CrkveVatikan, (IKA) - Papinsko vijeće za dušobrižništvo selilaca i putnika objavilo je poruku za sljedeći Svjetski dan turizma, koji će se slaviti 27. rujna, o temi "Milijarda turista, milijarda mogućnosti". Riječ je o broju koji je dostignut 2012. godine, ali brojke i dalje rastu, stoga se predviđa da će godine 2030. doseći dvije milijarde. Tim podacima valja dodati one još veće, koji se odnose na lokalni turizam, prenosi Radio Vatikan.
Nalazimo se u razdoblju promjena, u kojemu se mijenja način kretanja, a time i iskustvo putovanja. Tko ide izvan vlastite zemlje, prema zemljama koje su drukčije od njegove, to čini, više-manje svjesno, sa željom da kroz susret, razgovor i razmjenu, probudi najskrivenije kutke svoga bića. Turist sve više traži izravni dodir s drugima koji su različiti u svojoj izvanrednosti, ističe se u poruci.
Oslabio je klasični pojam "turista", dok je ojačao pojam "putnika", odnosno onoga koji se ne ograničava samo na posjet nekom mjestu, nego na neki način postaje njegovim sastavnim dijelom. Rođen je "građanin svijeta". Cilj nije više vidjeti, nego pripadati, ne želi se više samo radoznalo motriti, nego živjeti, ne želi se analizirati nego se želi uživjeti. I to ne bez poštovanja prema onomu koga se susreće. Poduzeća koja djeluju u turizmu prva su koja se imaju zauzeti u ostvarenju općega dobra, primjećuje Papinsko vijeće za dušobrižništvo selilaca i putnika. Njihova je odgovornost velika, i toga imaju biti svjesna kako bi uspjela iskoristiti milijardu mogućnosti. Glavni cilj ne smije biti zarada, nego ponuda prolaznih putova kako bi putnik došao do iskustva koje traži. I to imaju činiti poštujući ljude i okoliš.
I lokalne zajednice pozvane su otvoriti svoje granice za prihvat onih koji dolaze iz drugih zemalja, potaknuti žeđu za poznavanjem. To je jedinstvena prigoda za uzajamno obogaćivanje i zajednički rast. Pružanjem gostoprimstva čine se plodnim mogućnosti okoliša, društva i kulture, stvaraju se nova radna mjesta, razvija vlastiti identitet i vrjednuje teritorij.
Ako se milijarda turista dobro primi, to se može pretvoriti u važan izvor blagostanja i održivoga razvoja za cijeli planet. Globalizacija turizma, osim toga, dovodi do rađanja pojedinačnoga i zajedničkoga osjećaja za uljudno. Prihvaćajući ispravna mjerila za putovanje svijetom, svaki putnik postaje aktivni dio u zaštiti planeta. Napori pojedinca, umnoženi milijardu puta, stvaraju veliki preobražaj, postaju velika revolucija, ističe se u poruci.
U putovanju je skrivena i želja za vjerodostojnošću, koja se konkretizira u neposrednosti odnosa, u uključivanju u zajednice koje se posjećuje. Rađa se potreba za udaljavanjem od virtualnoga svijeta koji stvara udaljenosti i neosobna poznanstva, i ponovnim otkrivanjem istinitosti susreta s drugim. Turizam pruža milijardu mogućnosti i za evangelizacijsko poslanje Crkve; stoga je važno, na prvom mjestu, da poprati katolike liturgijskim i formativnim prijedlozima. Nužno je potrebno da Crkva iziđe i bude putnicima blizu, kako bi im ponudila odgovarajući i pojedinačni odgovor na njihova nutarnja traženja. Otvarajući srce za drugoga, Crkva čini mogućim istinskiji susret s Bogom. U tu bi svrhu župne zajednice trebale temeljito pripremiti prihvat i vjerski odgoj djelatnika u turizmu.
Međutim, Crkva i ustanove imaju biti uvijek pozorne kako bi se izbjeglo da milijarda mogućnosti postane milijarda opasnosti, i to surađujući u očuvanju dostojanstva osobe, prava na radu, kulturnoga identiteta, i poštovanja okoliša. Područje turizma može također biti prigoda, štoviše, milijarda prigoda za izgradnju putova mira. Susret, razmjena mišljenja i razgovor podupiru, naime, sklad i slogu. Milijarda prigoda za pretvaranje putovanja u životno iskustvo. Milijarda mogućnosti kako bismo postali graditelji boljega svijeta, svjesni bogatstva sadržanoga u kovčegu svakog putnika. Milijarda turista, milijarda mogućnosti da postanemo, kako je istaknuo papa Franjo u enciklici "Laudato si'", "oruđe Boga Oca kako bi naš planet bio onakav kakvim ga je On sanjao stvarajući ga, i kako bi odgovorio na njegov naum o miru, ljepoti i punini" (Laudato si", br. 53), ističe se u poruci Papinskoga vijeća za dušobrižništvo selilaca i putnika za Svjetski dan turizma.