Obilježje komunikacije pape FranjeZagreb, (IKA) - „Obilježje komunikacije pape Franje" bila je tema tribine održane u utorak 7. srpnja u Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma. O temi je govorio svećenik Krčke biskupije, profesor na Riječkoj teologiji i pročelnik Studija komunikologije na Hrvatskome katoličkome sveučilištu dr. Jerko Valković koji je istaknuo da je papa Franjo pridonio promjeni percepcije Crkve u javnosti. 
Protumačio je kako je Papa izazvao veliku pozornost medija i među pukom, a o njegovoj komunikaciji u prvoj godini pontifikata provedena su razna istraživanja te je predstavio rezultate nekih od njih. Pri tome je upozorio kako se popularnost jednoga pape, a time i njegova služba ne može vrednovati polazeći od anketa i time usvajajući kriterije popularnosti s poznatima. Pojasnio je da je papinstvo služba u kojoj su osobnost i stil samoga Pape jako bitni, ali ipak sekundarni. Tako rezultati anketa o Papinu djelovanju ne služe kao temelj ili kao osnova potvrde Papine popularnosti, već se koriste samo da bi se vidio medijski odjek njegove komunikacije, istaknuo je, napomenuvši da papu Franju ma koliko god unosi živost i novost, treba promatrati u kontinuitetu njegovih prethodnika pape Benedikta XVI. i prije njega Ivana Pavla II. 
Usporedivši komunikaciju Benedikta XVI. i pape Franje, dr. Valković je pojasnio da je Benedikt XVI. bio komunikator riječi, a papa Franjo komunicira slikom. Slika u komunikaciji pape Franje zauzima središnje mjesto. On je papa koji ne samo da komunicira slikom, nego komunicira sliku pri čemu dolazi do izražaja njegova neverbalna komunikacija, na osobit način očita i prepoznatljiva u njegovim gestama i njegovoj komunikaciji tijelom. Naime, kroz geste on komunicira čitav spektar svojih osjećaja, poruka i svojih doživljaja. Njegova komunikacija odiše neposrednošću i spontanošću. Kad bi željeli to opisati jednom rečenicom, mogli bi reći da se strategija njegove komunikacije svodi na ono „budi ono što jesi", pojasnio je dr. Valković. 
U predavanju je upozorio i na pogrešnu interpretaciju Papinih govora. Naime, Papa se često u medijima predstavlja kao veliki reformator. Kada se analiziraju njegovi govori, pogotovo oni kad ne čita nego govori spontano ili kad se vraća s pohoda, koristi vrlo jednostavan rječnik. Često se događa da taj njegov jednostavan način govora s jedne strane olakšava komunikaciju, pomaže da njegov govor i nastup bude prihvatljiv, no time se otvaraju mogućnosti raznih interpretacija, a time često puta dolazi i do krivog razumijevanja onoga što je Papa želio reći, pojasnio je dr. Valković.