Papa Franjo u BolivijiLa Paz, (IKA) - Papa Franjo doputovao je 8. srpnja u Boliviju, čime je započeo drugi dio njegova pohoda Latinskoj Americi. Stigavši u najvišu zračnu luku na svijetu, se na više od 4000 metara nadmorske visine, Sveti Otac započeo je svoj pastoralni pohod Boliviji, 27 godina nakon znamenitoga posjeta svoga prethodnika sv. Ivana Pavla II. 
U La Pazu ga je dočekao bolivijski predsjednik Evo Morales, koji je papu Franju nazvao "Papom siromašnih", prenosi Radio Vatikan. U velikom mnoštvu vjernika koje ga je oduševljeno pozdravilo bila su brojna djeca u domorodačkim nošnjama. Na svečanosti dočeka Papa se osvrnuo na posebnu ljepotu visoravni, dolina, amazonskoga prostora, pustinja, te na raznolikost bolivijske etničke i kulturalne stvarnosti, na ukupnost "tisućljetnih izvornih naroda i suvremenih izvornih naroda" koji su veliko bogatstvo i stalni poticaj na uzajamno poštovanje i dijalog. Koliku nam radost daje spoznaja da kasteljanski jezik, donesen u te krajeve, danas živi uz 36 izvornih jezika, miješajući se kako bi dali ljepotu i jedinstvo u različitosti, istaknuo je Papa, napominjući da se navještaj Evanđelja snažno ukorijenio u toj zemlji i u tom narodu, te je kroz vrijeme osvjetljavao zajednički život, pridonoseći razvoju naroda i promičući kulturu. Sveti Otac istaknuo je važne korake koje je Bolivija učinila kako bi narod uključila u gospodarski, društveni i politički život zemlje, izrazio zadovoljstvo zbog osjetljivosti lokalnih ustanova za prava manjina, priznata Ustavom, te je zazvao obnovljeni duh uljudbene suradnje i dijaloga. Napomenuo je kako osim transparentnosti ustanova, društveno jedinstvo zahtijeva i napor oko odgoja građana, a ono pak treba pak krenuti od prve i evanđeoske pozornosti prema siromašnima i posljednjima. Odgoj treba biti usmjeren na posebnu skrb za djecu, treba omogućiti da se mladi zauzimaju za plemenite ideale, kao jamstvo budućnosti za društvo. A ta budućnost ima uključiti i vrednovanje starijih osoba koje ne može ne uzeti u obzir zaštitu obitelji. Istaknuvši važnost obitelji potom se posebno obratio brojnim bolivijskim iseljenicima, te potaknuo i na dužnost očuvanja stvorenoga. 

Nakon svečanosti dobrodošlice, papa Franjo kratko se zaustavio na mjestu ubojstva isusovca Luisa Espinala, koji je tijekom diktature sudjelovao u društvenim bitkama i 19-dnevnom štrajku glađu 1977. godine, te dan i noć bio uz obitelji rudara. Ubijen je 21. ožujka 1980. godine, dva dana prije ubojstva salvadorskoga nadbiskupa Oscara Romera. Papa je rekao da je Espinala bio žrtva interesa kojima je borba za slobodu bila nepoželjna. Propovijedao je Evanđelje, i to im je Evanđelje smetalo, zbog toga su ga ubili, rekao je Sveti Otac te pozvao na minutu šutnje i molitvu.

Papa Franjo susreo se zatim u katedrali u La Pazu s predstavnicima bolivijskih vlasti koje je upozorio da se gorući problemi koji pritišću čovječanstvo ne mogu riješiti "ako politikom upravlja financijska špekulacija i gospodarstvo utemeljeno na tehnokratskoj i utilitarističkoj paradigmi". Boliviju je nazvao "nevinom i lijepom zemljom", primjerom u Južnoj Americi, jer se danas u toj zemlji gdje su iskorištavanje, pohlepa, toliki egoizmi i strančarenje zasjenili njezinu povijest, može ostvariti gospodarska cjelovitost. Iz Bolivije mogu stići "nove kulturalne sinteze", rekao je Papa. 
Osvrćući se na povijesni hod Bolivije, Papa je istaknuo potrebu poštovanja "narodnih tradicija" i uloge religija. Upozorio je da ne treba miješati opće dobro i blagostanje. Egoistično je blagostanje koje jedino teži za materijalnim izobiljem, može prouzročiti sukobe i društveno raslojavanje, a ako prevlada u društvu onda zacijelo rađa zlo korupcije. Na kraju susreta osvrnuo se na pozitivne vrijednosti obitelji te upozorio na useljeništvo, problem s kojim se sučeljava Bolivija. Nijedna se država ne može zatvoriti u samu sebe, odnosi s drugima jačaju društvo. Treba podizati mostove, a ne zidove, zaključio je Sveti Otac.

Prije odlaska u Boliviju, papa Franjo susreo se u nacionalnom marijanskom svetištu El Quinche u Quitu sa svećenicima, redovnicama, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima i rekao kako Djevici od Quinchea povjerava sve ono što je doživio proteklih dana u Ekvadoru, kao i sve stare i bolesne, s kojima se prethodno susreo u kući Družbe misionarki ljubavi. Ovdje se, u Quincheu, u Marijinoj povijesti i u povijesti majke zemlje isprepleću Božja i ljudska povijest. Od samih početaka Gospa od Quinchea pratila je naviještanje vjere domorodačkim narodima. Njoj povjeravamo svoje zvanje; neka nas ona učini darom za naš narod, neka nam isprosi ustrajnost u zauzimanju i radosnom nošenju evanđelja njezina sina Isusa,do krajnjih granica naše drage zemlje Ekvadora, zaključio je Sveti Otac.