Logiku odbacivanja preobraziti u logiku zajedništvaSanta Cruz, (IKA) - Poziv da se logika odbacivanja preobrazi u logiku zajedništva uputio je papa Franjo okupljenima na misnom slavlju na Trgu Krista Otkupitelja u Santa Cruzu drugoga dana svoga pohoda Boliviji, 9. srpnja, kojim je otvoren V. nacionalni euharistijski kongres. Papa je tijekom mise blagoslovio misionarske križeve koji će biti podijeljeni na sljedećem Misionarskom kongresu 2018. godine, prenosi Radio Vatikan.
Hladnoća i vlaga u Aveniji Krista Otkupitelja i okolnim ulicama nisu omeli veliko mnoštvo vjernika u sudjelovanju na misi Svetoga Oca. Ono je Papu podsjetilo na četiri tisuće osoba okupljenih oko Krista, o kojima govori evanđelje, a koje su učenici htjeli otpustiti jer ih nisu mogli nahraniti. Ni onda računi nisu bili u redu kao ni danas, kad se sučeljavamo s glađu u svijetu, zbog nepravde koja se neprestano čini: "napast obeshrabrenja je iza ćoška, a očaj obuzima srce", kazao je Papa. Logika koja se želi nametnuti svijetu vrlo lako može obuzeti razočarano srce, napose u današnjem svijetu. Ta logika sve želi pretvoriti u predmet razmjene i potrošnje. Ona malobrojnima jamči prostor, odbacujući sve koji ne "proizvode". Isus nas pak ponovno upozorava: "Ne, ne treba ih isključiti, ne treba da se razilaze, dajte im vi jesti!" Isusovo viđenje ne prihvaća logiku koja odbacuje najslabije, njegova je logika euharistijska, sažeta u tri geste: Isus uzme, blagoslovi i razdijeli kruh. On ozbiljno shvaća život svojega naroda i cijeni ga, primijetio je Sveti Otac. 
Istinsko bogatstvo nekoga društva mjeri se u životu njegova naroda, u njegovim starima koji su kadri najmanjima prenijeti mudrost i sjećanje naroda. Isus ne zanemaruje ničije dostojanstvo, pravdajući se da nema ništa ponuditi i podijeliti. Isus priznaje da je život dar koji, predan u ruke Božje, prima snagu koja ga umnaža. U konačnici, Isus poziva da se ono što je primljeno razdijeli, jer samo je u raspodjeli izvor radosti, ustvrdio je papa Franjo. Po sakramentu zajedništva oslobađamo se individualizma kako bismo zajedno nasljedovali Krista te stječemo sigurnost da sve ono što posjedujemo i što jesmo, ako se po snazi Božje ljubavi prihvaća, blagoslivlja i nudi, biva živi kruh za druge, objasnio je Papa.
Pred kipom Krista Otkupitelja, podignutim prije 54, godine u prigodi posljednjega bolivijskog euharistijskog kongresa, a otvarajući novi koji će se održavati u gradu Tarija, Papa je potaknuo bolivijsko društvo da čuva narodno sjećanje, da ga ne prepušta zaboravu, te još jednom pozvao sve na jedinstvo: Nismo sami, razdvojene osobe, mi smo narod djelotvornog sjećanja, zaključio je Sveti Otac.
U poslijepodnevnim satima Papa se u salezijanskoj školi susreo sa svećenicima, redovnicima i sjemeništarcima. Prvo je saslušao svjedočanstvo biskupa Roberta Bordija, odgovornoga za posvećeni život u Boliviji, o izazovima u redovničkom životu; svjedočenje svećenika o življenju vjere u zajednici, te redovnice o susretu s Isusom u molitvi, Euharistiji i u slušanju Božje riječi; te sjemeništaraca, koji je stekao zvanje zahvaljujući majci koja ga je učila ustrajnoj molitvi. S radosnima se valja veseliti, a s zaplakanima plakati, to je dio tajne svećeničkoga i redovnička poziva, istaknuo je Sveti Otac, dodavši da suosjećanje nije ušutkivanje onoga koji trpi, nego logika usredotočena na slobodu koja se rađa iz ljubavi i koja više od svega cijeni dobro druge osobe. Mi ne svjedočimo neku ideologiju, nismo Božji činovnici, već svjedoci spasonosne i milosrdne Isusove ljubavi. Nismo posebni, niti bolji od drugih, ali smo zahvalni svjedoci Božjega milosrđa koje preobražava osobu, zaključio je Sveti Otac.