Gostoljubivo bratstvo - istinski identitet Kristova učenikaAsuncion, (IKA) - Posljednji dan boravka u Paragvaju, u nedjelju 12. srpnja, papa Franjo, počeo je posjetom siromašnoj četvrti Asunciona Banado Norte, gdje Crkva i država ulažu velike napore da poboljšaju životne uvjete stanovništva. Banado Norte nalazi se na obalama rijeke Paragvaj, gdje u nezdravim uvjetima živi više od 100 tisuća ljudi. U tom siromašnom kraju, bogatom blatom i prašinom, Crkva i država, naročito isusovci, raznim pothvatima nastoje olakšati patnje siromašnih ljudi. Mnoge su kuće obojene bijelom bojom, po ulicama vijore vatikanske zastave, a zidovi su urešeni dječjim crtežima i porukama. Papa je posjetio dvije obitelji; u jednoj je kući kušao poznatu paragvajsku juhu, a u drugoj čaj od mate. Potom je pohodio kapelu Sv. Ivana Krstitelja u sklopu igrališta koje može primiti više od dvije tisuće ljudi, prenosi Radio Vatikan. 
Slijedila je svečana misa u parku Nu Guazu gdje se okupilo stotine tisuća ljudi. Papa im je poručio da vjera ulijeva pouzdanje, a zajedništvo uvijek donosi plod, daje život. Pouzdanje se uči, a potom postaje svjedočanstvo na licima onih koji nas potiču da slijedimo Isusa. Učenici se uče živjeti pouzdajući se u prijateljstvo, ustvrdio je Papa dodajući kako današnje evanđelje govori o učeništvu, odnosno o istinskom identitetu Kristova učenika. U iskustvu učeništva je gostoprimstvo – Isus šalje učenike da iskuse gostoljubivost. Kršćanin je onaj koji je naučio biti gostoljubiv, prihvaćati druge. Gostoljubivost je dakle temeljno obilježje zajednice vjernika. Isus ne šalje učenike kao neke moćnike, vlasnike, šefove, oboružane zakonima i propisima, naprotiv pokazuje im da je kršćanski put - put preobrazbe srca, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan. Crkva je majka otvorena srca koje zna prihvatiti, ugostiti gladna, žedna, stranca, gola, bolesna, uznika, gubava, uzetoga; uljudna je s neistomišljenicima, s nevjernicima i onima koji su izgubili vjeru, s drukčijim kulturama, kojima je ova zemlja bogata; gostoljubiva prema grešnicima, istaknuo je papa Franjo. Upozorio je i na opasnost samoće. Ona nas odvaja od drugih, od zajednice, zbog nje se zatvaramo u sebe. Stoga zadaća majke Crkve nije upravljati dobrima nego naučiti s drugima živjeti u bratstvu. Gostoljubivo bratstvo je najbolje svjedočanstvo da je Bog Otac. Bog uvijek otvara novi obzor, uvijek ima riječ za isključene, odvojene, zatvorene, osamljene. Božja riječ razbija muk samoće, poručio je Papa. U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa je potaknuo Paragvajce da s pouzdanjem idu Majci; da joj otvore svoje srce te joj povjeravaju svoje radosti i boli, nade i patnje. Molio je Mariju da bdije nad Crkvom te da učvrsti bratske veze između svih njezinih članova, da Crkva s njezinom pomoću bude Majka sviju, gostoljubiva kuća, Majka svih naroda. 
Nakon mise Papa je odsjeo u apostolskoj nuncijaturi gdje se u obiteljskom ozračju susreo s peruanskim biskupima. Posljednja točka njegova devetodnevnoga pohoda Latinskoj Americi je susret s mladima na plaži glavnoga grada, koji počinje u 22.50 sati po srednjoeuropskom vremenu. Svečani ispraćaj iz zračke luke Asuncion je u 00.45 sati u ponedjeljak 13. srpnja. 
U subotu je Papa u vrlo ispunjeni program ubacio nekoliko nepredviđenih susreta, tako se ujutro u nuncijaturi sastao sa svojim argentinskim rođacima i prijateljima koji su doputovali iz susjedne zemlje da bi ga vidjeli. Poslijepodne se nakratko zaustavio u katoličkoj klinici za oboljele od AIDS-a, a navečer posjetio župu Krista Kralja gdje se susreo s oko tridesetak isusovaca koji djeluju u Paragvaju, a razgovarao je i s pitomcima isusovačkog kolegija.