OKOVANA CRKVA U HRVATSKOJ - komentari GKPovodom skoroga zaključenja godine zlatnoga jubileja Glasa Koncila (4.10.2012. – 3.10.2013.) novinsko-izdavačka kuća pokrenula je novu biblioteku pod naslovom "Komentari Glasa Koncila" u kojoj su upravo objavljena prva četiri sveska ukoričenih glasovitih tekstova iz novinske rubrike "Komentar" od 1968. do svibnja 1990. godine.

Na gotovo 1400 stranica izvorni komentari, sada sabrani na jednome mjestu i objavljeni pod naslovom "Okovana Crkva u Hrvatskoj", dokumentiraju specifično povijesno razdoblje kroz koje je prolazio hrvatski narod, a s njime i Katolička Crkva utjelovljena u tom narodu.

Uvodeći u nakanu i cilj tiskanja objavljenih komentara (1968. – 1990.) aktualni glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u predgovoru prvoga sveska knjige "Okovana Crkva u Hrvatskoj" istaknuo je njihovu važnost i ulogu u vremenu svoga prvog pojavljivanja: "Ti tekstovi sadržajno, idejno, vokabularno, intencionalno bili su bitno drugačiji od onodobnih komentara u drugim medijima jer su ti mediji u to doba bili pod apsolutnom kontrolom Komunističke partije, pa su kao drugačiji glas privlačili pozornost i bili zanimljivi svima onima koji su bili na drugoj ideološkoj strani od one službene, partijske i režimske". Kao jamstvo i "legalizacija" bitno drukčijih svjetonazora i političkih pristupa od službenih i javnih, komentari su često bili znak da usprkos svim nastojanjima Partije i svih njezinih instrumenata ni ateizacija ni ideologizacija cjelokupnog društva nisu uspjeli. Stoga su izniman značaj imali među katoličkim vjernicima koji su iz tekstova doznavali aktualne crkvene stavove o brojnim životnim javnim i društvenim pitanjima te dobivali novinarski komunikativno protumačene i aktualizirane temeljne vjerske sadržaje, istaknuo je mons. Miklenić.

Komentari su uglavnom nepotpisani (većinu je napisao Živko Kustić) obzirom na to da nisu samo odražavali stav autora već čitave redakcije Glasa Koncila, ili kako su mnogi ispravno razumjeli, i neslužbeni stav Crkve.

Osim što su u vjernicima budili ponos, kao izraz i osvrt na aktualna zbivanja u burnim povijesnim previranjima u nas od kasnih šezdesetih godina na ovamo, ti su tekstovi bili znak nade, svjetlo ohrabrenja i izvor vjere u pobjedu dobra, istine, pravde i slobode – ustvrdio je aktualni komentator lista otkrivši smisao otvaranja "zlatnih rudnika" sadržaja lista, a taj je: današnjim, osobito mladim, hrvatskim naraštajima, dati uvid u plemenitu borbu uma i srca za boljitak i Crkve i hrvatskog naroda u vremenu ideologiziranog državnog poretka (ić, gk).