Papa Franjo o životu i vjeriU prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 24. listopada na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Papa Franjo o životu i vjeri. Razgovor Sergia Rubina i Francesce Ambrogetti s Jorgeom Bergogliom". Knjigu su  predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Tko je taj pastir uvjeren da Crkvu "upraviteljicu vjere" valja pretvoriti u Crkvu "prenositeljicu i olakšavateljicu vjere"? Tko je taj svećenik koji je, od skromne službe u isusovačkoj rezidenciji u Córdobi, u samo nekoliko godina postao nadbiskup Buenos Airesa, argentinski kardinal primas i predsjednik Argentinske biskupske konferencije? Tko je, naposljetku, taj Argentinac koji je živio kao monah, a postao papa? Kako vidi sebe, Crkvu i društvo? Ova knjiga pokušava odgovoriti na ta i druga pitanja kroz niz razgovora što su ih poznati novinari Sergio Rubin i Francesca Ambrogetti tijekom više od dvije godine vodili s papom Franjom, tada kardinalom Bergogliom.

U ovoj prvoj autoriziranoj knjizi-intervjuu, koja je postala svjetski bestseler, papa Franjo progovara o događajima koji su obilježili njegov život od dolaska obitelji iz Italije u Argentinu u potrazi za boljim životom, preko školovanja, bolesti, svećeničkog poziva i pristupanja Družbi Isusovoj, potrebi međureligijskog dijaloga i međukulturalnog susreta, stanju u Crkvi, velikim izazovima u društvu, ali i o duboko osobnim opredjeljenjima, strahovima i radostima, plesu, glazbi, književnosti, filmu, umjetnosti i nogometu te razlozima za vjeru u budućnost čovječanstva. Otvoreno progovara i o svojim pogrješkama i slabostima, duhovnomu životu i molitvenomu iskustvu… Svoju misao ocrtava s jasnoćom, ne kolebajući se izravno progovoriti ni i o mnogim aktualnim temama kao što su spolni moral, celibat, skandali u Crkvi, opasnost politiziranja itd.

Iz Papinih odgovora iščitava se osobnost duboko duhovna čovjeka, bogata životnog iskustva, iznimno načitana, a izrazito jednostavna u slikovitosti vlastitog izričaja. Svojom neposrednošću, intimnošću i otvorenošću ova knjiga omogućuje svakom čitatelju da papu Franju upozna izbliza, te će zasigurno nadahnuti i oduševiti svakoga tko za njom posegne.